KADINLARIN YILLIK SAĞLIK KONTROLLERİ

Kadınlar yıllık sağlık kontrolune düzenli olarak gitmelidir. Kişisel sağlık  geçmişleri, hayat tarzı değişiklikleri, hastalıkların erken belirtileri gözden geçirilmeli ve gerekli sağlık testleri yapılmalıdır.

Kalp hastalıkları, diabet, kanser gibi bir çok sağlık problemi erken teşhis ve tedavi ile kontrol altına alınabilmektedir.

GENEL MUAYENE

-Kilo alımı ve vücut kitle endeksi, yaş  grubuna durumu değerlendirilir. Aşırı kilo alımı bir çok sağlık problemine yol açmaktadır.

-Cilt muayenesi  ile cilt oluşan veya değişen lekeler değerlendirilir.

KALP SAĞLIĞI

-Tansiyon ölçümü 18 yaşından sonra 2 yılda bir, kalp hastalığı riski veya aile öylküsü varsa faha sık bakılmalıdır

-Kanda kolesterol, trigliserit ölçümü 45 yaşından sonra 5 yılda bir, kalp hastalığı riski veya aile öylküsü varsa daha sık bakılmalıdır.

DİABET RİSKİ

-Kadınlarda 45 yaşından sonra diabet riski artar

-Açlık kan şekeri ölçümü 1-2 yılda bir diabet riskine göre bakılmalıdır, fazla kilolu, ailesinde diabet olanlar, ileri yaşlarda daha sık ölçülebilir.

GÖZ SAĞLIĞI

-Glokom gibi bazı göz hastalıkları görülme sılkığı  40 yaşından sonra artar, bu yaştan sonra düzenli kontrol yapılmalıdır.

-Aile hikayesi, diabet, tansiyon ve sık migreni olanlarda göz hastalıkları riski artar.

-Risksiz  grupta göz kontrol muayeneleri 50 yaşından sonra 2 yılda bir, 65 yaşından sonra yılda bir yapılmalıdır.

KADIN HASTALIKLARI

-Kadın kanserleri özelikle menopozdan sonra artış gösterir.

-Rahim ağzı kanserini önlemek için smear testi veya HPV taraması cinsel aktif olduktan 65 yaşına kadar yapılmalıdır. Ülkemizde KETEM((Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi)lerde HPV ve Smear tesleri ücretsiz yapılmaktadır. Smear sıklığı ve yapılması ile ilgili daha fazla bilgiyi web sayfamızdan https://www.sedatkadanali.com/sayfalar.796.smear-testi.html  öğrenebilirsiniz.

-Ailesinde (anne, teyze, kızkardeş) yumurtalık kanseri olanlarbu açıdan genetik test yaptırmalı ve kontrol altında olmalıdır.

-Kadınların yıllık düzenli jinekolojik kontrolleri yapılmalıdır.

KEMİK YOĞUNLUĞU(DANSİTESİ)

-Eğer ailenizde kemik erimesi olan bireyler veya sizde kemik erimesine karşı risk faktörü( böbrek hastalığı, tekrarlayan kırıklar, erken menapoz, endokrin hastalık) varsa yapılmalıdır.

-Sağlıklı ve risk faktörü olmayan kadınlarda kontrol amaçlı  kemik dansite ölçümüne gerek yoktur.

MEME KANSERİ

-Her kadın aylık kendi meme muayenesini yapmayı öğrenmeli ve yapmalıdır. Kendi meme muayenesinde eline farklı bir yapı geldiğinde hemen doktora başvurmalıdır.

-Meme kanseri görülme riski 50 yaşından sonra artmaktadır, bu yaştan sonra mamografi yapılmalıdır. Genç yaşlarda mamografi önerilmez, zira meme çok yoğun olduğundan mamografi bir şey göstermez  ve meme gereksiz yere ışınlanmış olur.

KALIN BARSAK KANSERİ

-Hem kadın hem erkekte 50 yaş üzeri sıklığı artmaktadır.

-Dışkıda gizli kan bakılması 50 yaş üzeri 2 yılda yapılmalıdır, ayrıca dışkılama alışkanlığındaki değişikliklerde hemen doktora başvurmalıdır.

KONTROL  SIKLIĞI

Yıllık muayene, kontrol ve gereken testlerin yapılması her kadına önerilmektedir. Kadının kişisel sağlık durumu ve geçmişine göre kontrol sıklığı artırılabilir veya ek test ve muayeneler yapılabilir.



<< Anasayfa'ya Dön

Etiketler : , , , ,